Na podmokłych terenach Żuław,obok uprawy roli, podstawę działalności rolniczej stanowiła hodowla bydła. Pozyskiwane w jej wyniku mleko, przetwarzane było przez żuławskich gospodarzy min. na masło. Do jego wytwarzania używane były maselnice zwane również "maślnicami", stanowiące jeden z podstawowych sprzętów każdego żuławskiego domu.
Maselnica obrotowa składa się z obrotowej beczki pionowo ułożyskowanej na specjalnej podstawie. Oś mechaniczna przechodzi przez ściany boczne beczki, dzięki czemu poruszając znajdującą się przy niej korbą, obracano beczką i tym samym ubijano wlewaną do niej śmietanę. Korek u podstawy służył do wylewania, oddzielonej od powstałego masła, maślanki.
Wprowadzone do użytku w latach 80. XIX w., maselnice obrotowe charakteryzują się większą pojemnością od tradycyjnych maselnic z ubijakiem i stanowią w stosunku do nich znaczny postęp w maselnictwie. Posiadali je zazwyczaj zamożniejsi gospodarze, większych gospodarstw z większą ilością bydła. Tradycyjna maselnica z ubijakiem nadal wykorzystywana była w mniejszych gospodarstwach.
Data archiwizacji | 22 stycznia 2015 (22.01.2015) |
Datowanie | przed 1939 |
Miejsce | Żuławski Park Historyczny, Nowy Dwór Gdański |
Kategoria | Zbiory muzealne |
Właściciel | Muzeum Żuławskie w Nowym Dworze Gdańskim |