Drewniany tłuczek do rozdrabiniania żywności

 


STATYSTYKI
  • 1401 Wejścia
  • 340 Pobrań

 

Opis

Wymiary: dł. całkowita 330 mm, dł. trzonka 260 mm, dł. części pracującej (kulistej) 90 mm
Miejsce: odnaleziony w gdanisku na zamku w Ostródzie

W archiwaliach nie brakuje informacji o rodzajach utensyliów kuchennych i magazynowo-spiżarnianych, które znajdowały się na krzyżackim zamku oraz o materiałach, z jakich je wykonano, o ich rozmiarach i funkcji. W rachunkach zarządcy kuchni (na Zamku w Malborku) wymieniono najwięcej dużych pojemników do przechowywania produktów sypkich i płynnych. Były tam także kadzie i dzieże. Do gotowania używane były garnki i kociołki. Na wino i wodę służyły stągwie, do wody przeznaczone były też cebry i wiadra. Inne odnotowane wyroby to: miednice oraz wanienki, moździerze, tasaki do ćwiartowania mięsa, sita i przetaki, łagiewki i warząchwie, sosjerki, lejki, brytfanny do pieczenia mięsa i pasztetów, tygle, ruszty i rożna. Zastosowanie miały też czerpaki, miarki, z których najważniejsze były te do zbóż i nasion strączkowych oraz kosze otwarte lub zamykane, o różnym przeznaczeniu, np. na sokoły oraz na ryby. W większości były to przedmioty metalowe, drewniane lub wiklinowe, wykonywane przez konwisarzy, bednarzy lub wyplataczy koszy. Z rzadka wymieniane były też naczynia i pojemniki gliniane, zrobione przez garncarzy.
Zastawa stołowa przeznaczona dla wielkiego mistrza i dostojników Zakonu była przede wszystkim srebrna i złocona, wysadzana kamieniami półszlachetnymi, koralem, kością słoniową. Ale nie brakowało też naczyń szklanych i ceramicznych. Na stołach zajmowanych przez członków wspólnoty niższego szczebla używano naczyń drewnianych, z metali nieszlachetnych i ceramicznych.

Barbara Pospieszna W KUCHNI I NA STOLE WIELKIEGO MISTRZA. O UTENSYLIACH KUCHENNYCH I ZASTAWIE STOŁOWEJ W ŚWIETLE ŹRODEŁ KRZYŻACKICH, w: Rzeczy i ludzie. Kultura materialna w późnym średniowieczu i w okresie nowożytnym. Studia dedykowane Marii Dąbrowskiej, red. Magdalena Bis, Wojciech Bis.
H. Mackiewicz, A. Mackiewicz , „Wyniki badań archeologicznych w obrębie gdaniska przy zamku w Ostródzie”, Ostróda siedem wieków dziejów miasta, Ostróda 2005, s. 59-89.

Prawa do wizerunku cyfrowego: CC BY 1.0 https://creativecommons.org/licenses/by/1.0/deed.pl

 

Specyfikacja

Data archiwizacji11 października 2019 (11.10.2019)
DatowanieXIV - XV w.
KategoriaZbiory muzealne Obiekty średniowieczne
WłaścicielMuzeum w Ostródzie
Strona wwwmuzeumwostrodzie.pl
Prześlij zgłoszenie dotyczące obiektu
 
 
Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 - 2013 oraz budżetu samorządu województwa warmińsko - mazurskiego.